0

.mkv uzantılı videolar ve azureus

Posted by museboi on 08:49 in , , ,

Güvenlik duvarımı kapattığım halde ktorrent ile problem yaşadığım için,her şeyin bir alternatifi vardır felsefesinden yola çıkarak başka bir torrent istemcisi arayışına girdim,Forumdaki bir arkadaşın tavsiyesiyle azureus'la tanıştım,çok da memnun oldum şahsen..Böylece farklı bir video formatıyla karşılaştım, .mkv uzantılı yüksek çözünürlüklü ,kaliteli videolar..Herkese iyi seyirler..

Azureus'u kullanması da kolay ve zevkli.. :) Haa unutmadan bu arada ,güzel kaffeinimiz mkv uzantılı dosyaları da gayet güzel çalıştırıyor..

1

Kwrite 2. yazı

Posted by museboi on 01:17 in , , ,


daha önce kwrite'ın yedek alması sinirimi bozuyordu,çünkü masaüstümde günlük yapılacak,notlar,pardus vs. adlarında bir sürü not tutuyordum ve yedekleriyle birlikte masaüstümü fena halde işgal ediyordu.Ama bugün ihtiyaçlarım farklı yönde ,öncelikle yedek alma olayını tekrar aktif hale getiriyorum,çünkü sistem dosyalarıyla uğraşmaya başladım,yedek alması büyük kolaylık sağlıyor,en azından içim daha rahat olacak,notlarım içinse kwrite 'dan çok daha hızlı ve fonksiyonel olan kjots kullanmaya başladım,sepet programının sadece not alınabilen şekli olarak düşünün,benim ihtiyaçlarımı oldukça karşılıyor..Görüntü resmi belki bir fikiri verebilir..Mutlaka deneyin..

0

Ekran Koruyucular'ı Silmek ve Virtualbox

Posted by museboi on 15:17 in , , , ,
Bugün, hiç kullanma gereksinimi duymadığım ekran koruyucuların hepsini sildim,siz tabiki kullanıyorsanız ,ancak yüzlerce ekran koruyucunun gereksiz olduğunu düşünüp, sadece sevmediklerinizi silebilirsiniz..Bu konuda yine forumdan yararlandım..

İzlediğim yol :pardus menüsü>sistem>daha fazla uygulama>dosya yöneticisi-yetkili kullanıcı

adres satırına /usr/kde/3.5/share/applnk/System/ScreenSavers yolunu yazıyoruz ve ordan silme işlemini rahatlıkla yapabiliyoruz,silme işlemi sonrası dosyalar tamamiyle siliniyor,o yüzden emin değilseniz önce yedek alabilirsiniz,size kalmış,yani şunun için söylüyorum,ben silince çöp kutusuna gidiyor sandım ama tamamiyle siliyor..

güncelleme:30 aralık 2007 Sanırım benim sildiklerim sadece kısayollarıydı ,bu bağlantıdan ekrankoruyucular hakkında bilgi alabilirsiniz,kullandığım kaynak burası.

Bugünkü 2. icraatım daha önce kurduğum virtualbox(depoda var) ile denemeler yapmak oldu,öncelikle windowsu kurdum,çünkü henüz windowstan tam anlamıyla kopamadığım için ihtiyacım olduğunda en azından pardusumu kapamak zorunda kalmıcam.Virtual box hakkında şu bağlantıdan istemediğiniz kadar ayrınıtılı bilgi alabilirsiniz..

0

Abiword

Posted by museboi on 06:03 in , , ,

Openoffice çok geç açıldığı için openoffice kendini düzeltinceye kadar abiword kullanmaya başladım,pardus depoda mevcut,eğer siz de openoffice'den sıkıldıysanız,beklemek canınızı sıkıyorsa abiword'u tavsiye ederim.Forumdan tırtıkladığım bir karikatürü alakasız da olsa buraya koymayı kendime hak görüyorum..Kalın sağlıcakla..

1

Pardus'u seviyorum..

Posted by museboi on 15:15 in , ,

Gizli bir nedenden dolayı pardusu daha bir sever oldum,ama olmaz hişşt dinleyenler var..Pardusu seviyorum gerisi önemli mi?Bugün pardus sorun listemdekileri forumda araştırıp bulamadıklarımda başlık açmakla yetindim..
masaüstü değişimim:her güne bir masaüstü yaptım ayrı arkaplanlarda değişik,pazartesi 1. masaüstü>yeni knote>adını pazartesi olarak değiştiriyorum>böylece notdefterlerimi her açışta masaüstü değişmeyecek ,fazla mı abartıyorum acaba diye düşündüm bir ara ama yok düzen benim için her şey demek..

neyse neden 6 gün,pazar gününü plan yapmadan gönlümce yaşamayı tercih ediyorum o yüzden,kolay gelsin,umarım şöyle güzel bir compiz videosuyla karşılarım sizi bir sonraki yazıda,ne de olsa artık xvidcap kullanmayı da biliyorum..

0

Xvidcap ile ekran video kaydı

Posted by museboi on 07:50 in , , , ,
Uzun zamandır öğrenmek istediğim bir konuydu ekran görüntüsünü video olarak kaydetmek ,neyseki xvidcap imdadıma yetişti,forumda aramalarım neticesinde güzel bir kaynak buldum,link vermek sorun olmayacaktır sanıyorum,sonuçta mevzu bahis olan pardus ve paylaşmak..

MuST beyin ellerine sağlık gerçekten çok iyi bir anlatım olmuş..Eee artık ben de videolu bir anlatım yapar koyarım buraya belki..İşte buraya tıklayın..

0

Konsolda yapıştır komutu

Posted by museboi on 02:28 in , , , ,

ön tanımlı olaral shift+insert tür karşılığı..Bu güne kadar insert tuşunun sağ üstte bulunan Ins tuşu olduğunu bilmiyordum,windows kullanırken hiç ihtiyacım olmamıştı.Biraz salaklık ettim,enter tuşu olarak algıladım nedense ve az daha foruma mesaj yazıyordum,ucuz yırttım :)

0

pardus açılışta şifre sorgusu

Posted by museboi on 01:38 in , ,
pardus açılışta şifre sormadan otamatik açılıyordu,ben şifre sormasını istiyordum,wiki'den yararlanarak bunun nasıl ayarlandığı şöyle ki;

tasma>sistem seçenekleri>giriş yöneticisi>erişebilirlik yolunu izleyerek otamatik girişi etkinleştirin altındaki kutucuktaki işareti kaldırıyoruz..Bu işlemi yaparken altta yönetici modu yazan yere tıklayıp root şifremizi giriyoruz..Bu kadar..

0

Firefox'ta anlamadığım bir sorun

Posted by museboi on 01:28


Müzik dinlerken firefox'la internette gezerken fan hiç susmuyordu.İçgüdüsel bir şekilde bunun firefox'tan kaynaklandığını düşündüm ve operayı yükledim şu anda onu kullanıyorum ve 10 dk'dır fan devreye girmedi..top komutu çıktılarını buraya koyuyorum(firefox öncesi ve sonrası cpu kullanımlarına dikkat).Firefox'u çok seviyorum eklentileri falan vazgeçilmez benim için(fast video downloader,screen grab,taboo,adblock vs. vs.)Bilen birileri yardım edebilir umuyorum..

27 aralık 2007 tarihli güncelleme :Güncellemeler sonrası artık eskisi kadar kasmıyor ama yine sisteme çok yüklendiği aşikar,en azından diğer alternatiflerine göre..

0

Fare İmlecindeki animasyonları kapamak

Posted by museboi on 07:41 in , ,
Fare imlecindeki zıplayıp duran animasyonlar sinirimi bozuyordu,neyseki forum ve wiki yardımıyla buna da bir çözüm buldum bugün..

"alt + f2" tuşlarına aynı anda basın, "çalıştır" açılacak.Boşluğa "kcmshell kcmlaunch" yazın.Meşgul imleç bölümünden istediğinizi seçip tamama basın. (wikiden alıntı)

ben meşgul imleci yok seçeneğini tercih ettim..böylece sadece zıplamasını engellemedim,program iconunu da kaldırmış oldum..Ohh sanki üstümden büyük bir yük kalkmış gibi..Hele pardus açılırken o zıplayıp takılması beni deli ediyordu :))

0

Yüklü programları kaldırma

Posted by museboi on 05:59 in , ,
Bu gün kullanmadığım programları kaldırmakla işe başladım..Pisi'yi açtım,kurulu paketleri göster dedim,oyunlar sekmesinde oynamadığım oyunları işaretleyip,işaretli paketleri kaldır deyip kaldırdım..

0

Superkaramba nedir?

Posted by museboi on 23:56 in , , ,

Süper karamba,google desktop kullandıysanız ordaki gibi gadget'lar yükleyerek masaüstünüzü şenlendirdiğiniz bir uygulama ,işte karamba sonrası masaüstümün son hali..Kullandığım gadget system2free-dual..Kolay gelsin :))

0

Pardus'taki metin dosyalarını windows'ta görüntüleyebilmek için..

Posted by museboi on 23:35 in , , , , ,
Başlarda iki işletim sistemini de aynı oranda kullandığım için pardustayken internetten falan aldığım bilgileri ortak bir diske atıp her iki işletim sisteminden de o bilgilere ulaşmam gerekiyordu.Ama pardusta oluşturduğum metin dosyalarını windowsta görüntüleyemiyordum.Forumdaki bilgilerden hareketle bu sorunun çözümünü buldum,çok basitmiş.Kaydederken .txt takısıyla kaydederseniz,windowsta okumada herhangi bir problem çıkarmaz..

Bu arada windowsu hala kullanıyorsanız word dosyalarınızı da mic. office formatında kaydetmeyi unutmayın..

0

Masaüstüm

Posted by museboi on 10:20

Son değişiklerden sonra masaüstümün son hali

0

Buuf KDE 0.4b ikon seti

Posted by museboi on 10:15 in , , , ,

Bu ikon setini kurmak için

1. kde-look adresinden ikon setini indirin
2. zip dosyasını açın ve çıkartın.(extract yani :)
3. açılan dosyanın içine girin yani açın
4. daha sonra bu dosyadan üstteki araçlar tabından konsolu açın(terminal)
5. run ./buildset komutunu çalıştırın
6. biraz beklemeniz gerek
7. işlem bitince aynı klasörün içinde adının içinde for kde geçen bir dosya oluşturmuş olduk artık tasmadan simge seçeneklerinden yeni setimizi, oluşturulan dosyayı seçerek kurabiliriz..

Yalnız her ikon setinde durum değişebilir ,genellikle kurulumla ilgili bilgiler ikon setleriyle birlikte olur.İngilizcedir çoğunlukla..Yardımcı olmaya çalışırım..Yukarıdaki kurulum bilgileri kendi kurmuş olduğum ikon setine aittir..

1

Katapult

Posted by museboi on 09:17 in , , ,

Programlardan katapult'u çalıştırın ..
sistem çekmecesine yerleşecektir..

ön tanımlı olarak atanan alt+boşluk tuş kombinasyonuna basın..

çalıştırmak istediğiniz herhangi bir dosyanın adını yazın(program,uygulama,resim,müzik ne isterseniz) ve olacakları görün..

artık kısayol kullanmaya son vericem..

Bu olay çok hoşuma gitti çünkü masaüstümde sadece çok önemli olan,öncelikli olup halletmem gereken dosyaları veya onlara ait kısayolları saklamaktanhoşlanıyordum,ama katapult bütün bu sorunları ortadan kaldırdı..Kesinlikle tavsiye ediyorum hala katapultun nimetlerinden faydalanmaya başlamadıysanız geç sayılmaz...Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Güncelleme: katapult ile çöp ve sisteme erişim konusunda sıkıntı çekmiştim..Katapult ile
çöpe :  exec konqueror "trash:/"
sisteme: exec konqueror "sysinfo:/" yazarak ulaşılıyor ancak bunun yerine alt+F2 kullanmanız daha pratik olacaktır trash:/  ve sysinfo:/  olarak bir kez yazınca zaten hafızasına alıyor,bir sonraki sefer tamamını yazmanız gerekmiyor..Artık rahatlıkla çöp ve sistem simgelerini masaüstümden kaldırabilirim..Masaüstümün son hali için ekran görüntüsüne göz atabilirsiniz.

0

Pardus'un belli bir süre sonra kapanması için..

Posted by museboi on 08:45 in , , , ,

pardusun belli bir süre sonra kapanması için: konsolda root olarak

shutdown -h +60 dersek pc 60 dakika sonra kapanır(ama pek sağlıklı değil)


bunun yerine pardus depodan (pisi yeni paketler) kshutdown programını kullanabilirsiniz..

0

Amarok'ta ses kesintileri

Posted by museboi on 08:38 in , , , , ,
Bu sorunumu forumda hallettim yazışmaları aynen aktarıyorum..

Ben:
Amarok'ta müzik dinlerken eğer başka bir program açarsam ses kesintiye uğruyor ve çok rahatsız edici..Sistemden bir şekilde amarok'a ayrılan bellek miktarını falan arttırmak gerek sanırım ama nasıl yapacağımı bilmiyorum..İnternette sörf yaparken müziğin sürekli takılması beni deli ediyor..LÜtfen yardım..

X:

Şunu bir dener misin?
Tasma>>Ses ve Çokluortam>>Ses Sistemi>>Genel>>Ses tampon miktarını en sağ tarafa çek.
Tasma>>Ses ve Çokluortam>>Ses Sistemi>>Donanım da iki yönlü seçili olsun

Ben:
ordan ayarlamak aklıma gelmemişti ama zaten dediğin gibi seçili durumda tampon ayarı sonda ve iki yönlü de seçili durumda..

benim aklıma sistem izleyiciden (KsysGuard ) iyileştirme yapmak geldi ama o pencerede nasıl root olunur bilmiyorum,bütün tabları inceledim ama bulamadım..

X:

kdesu ksysguard(konsolda yazıyorsunuz bunu)
Bende de pardus ilk sürümlerinde aynı şey oluyordu ana kart değiştirkten sonra düzeldi.

Ben:
denedim ve ancak -3 te kesintiler ortadan kalktı(artık müzik dinlerken firefox açtığımda kesinti olmuyor)

conqurer sistemi daha az kasıyor,conquer kullanıyorsanız daha düşük bir iyileştirme işe yarayabilir..

bir de firefox'u boş sayfa olarak açılacak şekilde ayarlamak gerek,yoksa ses kulak tırmalayıcı bir şekilde rahatsız ediyor,ama bu sorun sonrası anladım ki firefox windostaki firefoxdan daha fazla kasıyor,aynı sürüm olmasına rağmen bunun neden kaynaklandığını anlamıyorum..

2

windows'taki ctrl+alt+del in pardus'ta karşılığı

Posted by museboi on 07:43 in , , ,
Herhangi bir programda sorunla karşılaştığınızda windowsta ilk yaptığımız o programı sonlandırmak için ctrl+alt+del tuş kombinasyonunu kullanmaktır..Pardus'ta bunun karşılığı ctrl+alt+esc tuş kombinasyonuna karşılık gelir..

0

Diğer disk bölümlerimi görmüyor..

Posted by museboi on 06:33 in , , , , ,
Pardus diğer disk bölümlerimi ne yazık ki bir türlü görmüyordu,çeşitli kaynaklardan ve pardus forumundaki araştırmalarım sonucunda öğrendimki bilgisayarımda kurulu olan diğer iişletim sistemi windows'u normal bir şekilde kapatmadığım için bu sorun kaynaklanıyor..Windows'un en sevdiğim özelliklerinden biri buydu,hazırda beklet olayının sorunsuz çalışması bilgisayarımı 10 sn de kapatıp açmamı sağlıyordu ve bir sorunla karşılaşmamıştım,ne yazık ki bu özellik pardusta sorunsuz çalışmıyor,güncellemelerden sonra tekrar denicem belki düzeltilmiştir..

Sonuç:Windowsu normal bir şekilde kapatmazsanız pardus'ta windows ve diğer bağlı diskleri görme konusunda sıkıntı yaşarsınız.Şu an için beni pardusa bağlayan en büyük etken sınırsız özelliştirilebilme seçeneği,şu an için diyorum çünkü öğrendikçe windowstan kesinlikle üstün olduğunun farkına varıyorum.Tabi bazen pardusu diskin küçük bir bölümüne swapsiz kurduğumu unutup haksızlık ettiğim de oluyor :)

0

Kmail ile gmail entegrasyonu

Posted by museboi on 06:13 in , , , ,

Ayarlardan kmail'i yapılandırma seçenklerinde yeni hesap açarken girilecek değerler resimdeki gibi olmalıdır..

Bu bilginin kaynağı gmail'den alınmıştır.

0

Metin Dosyası~ isimli yedek dosyaları

Posted by museboi on 05:43 in , , , ,
Pardus'u kullanmaya ilk başladığım zamanlarda canımı sıkan meselelerden ilki
metin belgelerimin benden habersiz yedeklerini almasıydı,not derterlerini genellikle masaütünde günlük yapılacak işler ve notlar tutmak için kullanırım,masaüstü temizliği de benim için ayrı bir önem taşır.Bu yüzden masaüstümde not defterlerimin sayısı kadar yedek hiç hoşuma gitmemişti,silmek zorunda kalıyordum,önce bu sorundan kurtulmalıydım ve pardus forumunda bir araştırma yaptım ve çözümü bulup bu sorundan kurtuldum.Bence bu özelliğinin ön tanımlı olmaması gerekirdi..

İşte çözüm:

Kwriter'i(herhangi bir metin dosyası) açın ve Ayarlar/Düzenleyiciyi yapılandır/Aç
Kaydet/Kaydederken Yedekle kısmındaki yerel dosyaların önündeki
çentiği kaldırın ve tamam deyip çıkın..

27 aralık 2007 tarihli güncelleme:

yukarıda anlattığımın şöyle bir dezavantajı var eğer sistem dosyalarıyla kodlarla fazla uğraşıyorsanız,otamatik yedeklemeyi de devreden çıkarmış oluyorsunuz,belirtiyim dedim..

0

Pardus Serüveni

Posted by museboi on 00:00 in , ,

Bir pardus kullanıcısı olarak amacım kullanıcı sayısının artması ve bu özgür platformun yaygınlaşmasıdır.Bu blogun amacı ise pardus kullanırken ki yaşadığım çeşitli sıkıntıların nedenleri ve çözümleri hakkında bir bilgi kaynağı oluşturabilmek,kendi adıma ise pardus serüvenimin online günlüğünü internetin derinliklerine sunmaktır..Bu konuda gerçekten objektif davrandığıma ve gerek windows gerek pardusun artıları eksileri(alışkanlıklar kolay terkedilmiyor ne yazık ki) içten davranacağıma inanabilirsiniz.

Öncelikle ilk tavsiyem pardusla yeni başlayacaklara olacak,uzun süredir windows kullanan aktif bir kullanıcıysanız,2 işletim sistemini bir arada kullanmak geçiş dönemi açısından daha iyi olacaktır,yok eğer bilgisayarla yeni tanışıyorsanız daha şanslısınız da denebilir,böylece windows kurmanıza gerek kalmaz,çünkü çoğu kullanıcı alışkanlıkları dolayısıyla vazgeçemiyor.Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.Balıkesirdeki arkadaşlara kurulum konusunda yardımcı olabilirim gerekirse,ama pardus sitelerinde ve wiki adreslerinde bütün bu konular ayrıntılı bir şekilde anlatılmış durumda.Ben şahsen bu blogun acemi kullanıcının pardus biligisini geliştirmesi ve karşılaşabileceği belki de basit problemleri 1. ağızdan aktardığı bir blog olmasını istiyorum.Bu yüzden belki de yeni başlayacaklar için bir yol haritası olabilir.


Haftanın Videosu

Copyright © 2009 Özgürlük İçin Linux All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.