0

Karmic Koala Macerası

Posted by museboi on 13:10 in , , ,

Kurulum sonrası

1-sesler kapatıldı ..

2- firefox xmarks eklentisi yüklendi..

3-gnome do yüklendi..

ubuntu one diye diye birşey varmış http://5pencere.blogspot.com/2009... güzel sevdim dropbox yükleyememiştim bir türlü zaten iyi oldu bu..

4-firefox'a readability ve taboo eklentileri yüklendi

arkaplanı hiç sevmedim bu sefer ,çok basit kaçmış ,yeni bi arkaplan arayşına girdim..

5-GShutdown yüklendi..

ubuntu movieplayerda türkçe altyazılarda karakter sorunu oluştu

6- #firefox screengrab eklentisi yüklendi..

7- close window alt +x olarak değiştirildi..

8-kaffeine yüklendi..

maalesef kaffeine daha önce çözdüğü gibi sorunumu çözmedi .. dizi izleyebilmek için windowsa geçiş yapmam gerekecek..

0

Linux Arkaplanım


2 arkadaşım bu arkaplanımı sormuştu ama bulamamıştım ,buldum dosya zarar görmüştü ama neyseki yedeği varmış,kolay gelsin.. Buradan indirebilirsiniz.. http://files.getdropbox.com/u/411051/arkaplan/night.jpg

5

Kubuntu ile Youtube'a Giriş (Kate editörü için )

Posted by Osman Rahmi on 05:58 in , , , ,
Yazdığım yazı KDE için geçerlidir.

1 -) Terminal a girip, sudo kate /etc/hosts yazıyoruz.
2 -) Sizden şifre isteyecektir. Kullanıcı şifrenizi yazın.
3 -) Gelen içeriğin en altına, alttaki satırları yazarak kaydediyoruz.

208.117.236.70 http://www.youtube.com
208.117.236.70 youtube.com
208.117.236.70 www.youtube.com

Hepsi Bu kadar...

Bende Yeni bir linux kullanıcısıyım, youtube'a girme araştırmalarım sırasında aşağıdaki linki buldum. Belki bir yardımı olur.

http://forum.ubuntu-tr.org/index.php/topic,2806.0.html



2

Windows Üzerinde Ubuntu -2. yazı

Posted by museboi on 05:18 in , ,
5.edit: windows üzerinden denildiği gibi ekle kaldır yolunu izleyerek kaldırdığım halde hala ilk açılışta windows mu ubuntu mu diye soruyor,sinir bozucu ,bunu halletmem gerek..

4.edit:
Windows üzerinden ubuntu denemelerime son veriyorum ,ayrı bir disk bir bölümüne kurdum,arada karşılacağım sorunlar bakımdan bir fark olacağını sanmıyorum,o yüzden artık arka arkaya 2 grub'a gerek yok,kaldırıyorum ,kurulum ve sonrasında bir problem yaşamadım..Kurmak isterseniz çekinmeyin..Ben farklı bölümlere başka sistemlerde yükleyip denediğim için arka arkaya 2 grub çıkıyor ,hem bunu ortadan kaldırmak hem de diskimde yer açmak için siliyorum ,yanlış anlaşılmasın lütfen..Ubuntu hakkındaki paylaşımlarım elbette devam edecek,keyifli günler..


3.edit:Dropbox'ı şimdilik web arayüzünden kullanıyorum,ama sorunu ubuntu.tr forumuna yazdım ,yardım bekliyorum..


2.edit:
Gayet güzel kuruldu ancak nedense açılmıyor :(

1.edit :Deneme amaçlı olduğu için fazla program kurmak istemiyorum ,mevcut programları tanımaya çalışacağım genellikle..Ama senkronizasyon ve harddiskte biraz yer açabilmek için ubuntuda dropbox kurmaya çalışıyorum..

Deb paketi mevcut https://www.getdropbox.com/install?os=lnx bu linkten indirip deneyebilirsiniz..

0

Ubuntuyu Usb Flash Üzerinden Çalıştırmak

Posted by museboi on 15:39 in , ,
9.edit:Usb üzerinden ubuntuyu kaldırdım ,yerine slax yükledim ,şimdilik usb flash'dan ubuntu denemelerime son veriyorum..Slax konusunda yakında bir yazı yazıcam ,tam istediğim gibi bilgisayardan bağımsız çalışan ,yani bir internet kafeye de gittiğinizde de rahatlıkla kullanabilirsiniz.. (tabi bios boot önceliği usb olarak ayarlandıysa )

8.edit:
Usb flash'a kurarken hangi usb girişinden yüklediysem ,açılışta sadece o girişten grub önyüklemesi devreye giriyor ,diğerlerinde hata veriyor..Sebebini anlayamadım..

7.edit:
Kurulum dışında yüklediğim ilk program GShutdown oldu ..



6.edit:
Günün anısına bir de ekran görüntüsü alalım :)

5.edit:
Şimdilik bir sorun yok,tüm ayarlarım ve kayıtlarım saklanmış ve sorunsuz çalışıyor..Bazen pencereler sönükleşiyor , o da sanırım bir yandan güncelleme ,bir yandan firefox ,bir yandan musicbox,yazma hızı yetişemiyor sanırım ..:) Tabi bir de usb flash olmadan grub çalışmıyor ,grub tamiri yaparsanız ,bu sefer de usb'den çalışmaz sanırım,benim için bir sorun yok ama sizin için bu sorun teşkil ederse sizi windows üzerinden ubuntu başlığına alalım..

4.edit:
Usb flasha kurulumu şu şekilde yaptım : cd'den live cd olarak oturumun açılmasını bekledim ,ardından usb'yi takarak bilinen kurulum aşamalarını uyguladım ,cd okuyucum biraz sorunlu olduğu için başka bir program çalıştırmak istemedim ,fotoğraflarla daha ayrıntılı bir şekilde anlatmak isterdim..neden live cd olarak oturum açtım? çünkü normal kurulumla usb flashım gözükür müydü emin olamadım ,açıkçası denemedim ama mount edilmez diye düşündüm..Siz isterseniz diğer yolu da deneyebilirsiniz,amaca giden birden fazla yol vardır sonuçta :)

3.edit:
2.editte bahsettiğim doğruymuş ne yazık ki,çünkü ubuntuyu usb gibi taşınabilir bir yere kaydetmek için normal kurulum yaparken izlediğiniz yolları izleyip ,kurulum partisyonu olarak usb diskinizi seçerek biçimlendirerek kurulum yapmanız gerekiyor..Ancak bu seferde şöyle bir hata yaptım ne yazık ki :) mbr grub önyüklemesini usb flasahın başına kurduğu için diğer sistemlere ulaşımım ancak usb flash takılıysa olabiliyor ,bir nevi anahtar gibi oldu benim için ,aslında bu bir açıdan iyi ,bilgisayarımı benden izinsiz kimse kullanamaz,nezaketen tamam aç dediğim biri için de aa bozulmuş bu gibi bir mazaret üretebilirim ,(ben yanında değilken bilgisayarımın kurcalanmasından nefret ederim..)Şimdilik sorunsuz bir şekilde boot ediliyor ,bakalım yaptığım çeşitli ayarları da saklayacak mı ? Bir sonraki editte görüşürüz..

2.edit :
Sanırım live cd nasıl çalışıyorsa usb flash olayında da durum aynı şekilde ,kurulum yapmamış ama aynen live cd'lerde olduğu gibi açıp kullanabiliyoruz..Özellikle dosya kurtarma vb. durumlarda oldukça faydalı olacağını düşünüyorum..Acaba kaydettiğim herhangi bir dosyayı daha sonra reboot ettiğim görebilir miyim onu denedim ancak reboot sonrası hatayla karşılaştım açılmadı ne yazık ki..

1.edit :(ubuntu üzerinden kurulum) Denemek isterseniz boş bir usb flashı takın(ben 4gb kullanıyorum,sanırım min. 3gb gerekli) ,kurulum cd sini de takın ,sistem>yönetim>usb başlangıç diski oluşturucu..

Ben kurdum ama henüz deneme fırsatım olmadı ,kullandıkça deneyimlerimi paylaşmaya devam edeceğim,sizlerde yorumlarınızla,eleştirilerinizle ,önerilerinizle zenginleştirirseniz sevinirim..

0

Ubuntu'nun Windows Üzerine Kurulumu

Posted by museboi on 15:26 in , ,

Eğer ubuntuyu denemek isterseniz ama disk bölümleme vs. gibi konularda hiç bir bilginiz yoksa ( ki aslında kurulum esnasında türkçe olarak da gayet anlaşılır bir şekilde bahsediliyor ) ve disk biçimlendirme olayının adı bile sizi denemekten alıkoyuyorsa,ubuntu buna da bir çare bulmuş ,eğer 3 gb boş alanınız varsa tıpkı bir program gibi windowsun için kurulum yapıp kaldırabiliyorsunuz..Ben şu anda test amaçlı kurdum ve gayet sorunsuz çalışıyor ve şu anda bu bloga Ubuntudan erişiyorum..Eğer siz de denemek isterseniz işte çok kolay adımlar :

1. windows xp açıkken kurulum cd'sini takın.

2.Otamatik devreye girecek..

3.Windows içine ubuntu kurulum seçeneğiyle kalan kısımları türkçe olarak rahatlıkla halledebilirsiniz..

Bende ilk kurulum sonrası klavye sorunu yaşadım ,onu da klavye ayarlarından usa 'yi kaldırıp türkiye 'yi ekleyerek çözdüm..

Korkmayın ,deneyin,ubuntuya ,linux'a ve açık kaynak dünyasına bir şans verin..
Eğer minimum 3 gb boş yeriniz varsa daha ne bekliyorsunuz.. :)) Buyrun son sürümü indirmeye başlayın..

Henüz kişiselleştirmeye vakit bulamadım ,o yüzden bu kadar sade görünüyor ,ubuntu kullanmaya başlayınca vazgeçemeyeceksiniz..

0

Pardus Yeniden

Posted by museboi on 13:31 in ,

Bugün Ubuntu 9.04 sürümüne geçmeye karar vermiştim.Ama neye niyet neye kısmet Pardus 2008 kurdum ve kullanmaktayım.Yazdırdığım ubuntu cd'lerinin hepsi hatalı çıktı ,nedenini çözemedim ama sonunda pes ettim ve bir kenarda öylece bekleyen pardus 2008'i denedim ve sorunsuz kuruldu..Pardusta cd hata sınaması standart olarak var yani hata sınaması yapmadan kuruluma geçemiyorsunuz..Ubuntuda ise bu bizim tercihimize bırakılmış,tabi böyle olunca sabırsız bünyeler için büyük tehlike arz ediyor..Benden size bir öneri disk (cd) hata sınamalarını yapmadan kuruluma geçmeyin yoksa bende olduğu gibi kurulumun yarısında hata ile karşılaşabilir ve önyükleyeciniz de henüz yüklenmediği için windowsunuzu da açamazsınız,açmak için mbr tamiri vs. gibi yöntemler var ama hiç yoktan uğraştırır..O yüzden 5 dakika bile sürmeyen cd hata sınamasını es geçmeyin derim..Ubuntuya çok çabuk alışmıştım,menülerini windowstaki menülere nasıl aşinaysam o derece adapte olmuştum ve çok hızlıydı sanki :)) ve tabi kurulum sonrası sorunsuz bir compizin hazır oluşu ve sürüm güncelleme özelliği ve bunun gibi birçok artısı.. Belki bir de ubuntu kurarım yakın bir zamanda :) 3 tane işletim sistemim olur fena mı ? Bir de usb flashtan sistem kurulumu öğrenmem gerek ,cd okuyucum pek iyi durumda değil ,hatta ubuntuyu usb'ye kurup o şekilde deneyebilirim..Şimdilik pardus 2008 ile yola devam..

0

Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex

Posted by museboi on 06:57 in , ,



En son ubuntu güncellemelerimden ekran görüntüleri ,evet yine internet alemine aktarıp bilgisayarımdan siliyorum,biliyorum ki ,bu görüntüler sürekli değişiyor :) Ama ubuntu hakkında bilgi edinmeye çalışanlar için belki yararı olur..Yeni sürümle birlikte gelen yenilikleri ,ubuntumu kullandıkça yazmaya çalışacağım,herkese kolay gelsin..

0

Bugün Ubuntu için ne yaptın?

Posted by museboi on 15:10 in ,
Bugün windows xp'de sıklıkla kullandığım evernote'u ubuntuda kullanmanın yollarını aradım ama maalesef hazır bir deb dosyası yoktu,wine ile çalıştırılabiliyormuş sorunsuz ,xp için setup dosyasını indirdim ve windowsta kurar gibi rahatlıkla ileri>ileri diyerek tembel bir kullanıcının dahi anlayabileceği şekilde kurdum.. Eğer evernote denemediyseniz denemenizi tavsiye ederim ,one note benzeri diyebilirim ,artısı online olarak da depo ediyor olması ve desktop programıyla senkronize olabilmesi,aynı şekilde ekranın her hangi bir bölgesini tarayarak screenshot almanız mümkün ,sürükle bırak tekniği de çok süper bir olay,firefox eklentisi de var,ee daha ne olsun..

Ubuntuyu uzun zamandır açmıyordum bugün pc açılırken yetişemedim yanlışlıkla açıldı ,güncelleme yapıyor halen ,bitemedi,bakalım hayırlısı..

0
Posted by museboi on 18:04 in ,




0

Pardus & Compiz

Posted by museboi on 13:25 in , ,

Bilgisayarımdaki depoda temizlik yaparken bu videoya rastladım,yok olmasına göz yumamazdım,en azından burda arşivde yer alsın,ilk başlarda Pardusta Compiz çalıştırıcam diye göbeğim çatlamıştı..

0

Biri Özgür Yazılım Mı Dedi?

Posted by museboi on 04:54 in , , ,

Arkadaşlarınızla gezerken bir pastaneye uğradınız. Yediğiniz pasta o kadar lezizdi ki, aşçıdan tarifini isteme gafletinde bulundunuz. O da haklı olarak bu işten para kazandığını, tarifi size verirse aç kalacağını söyledi. Damak zevkinize bir yenilik daha katacaktınız, ama olmadı.
 
Sevgili Barboros 2004 yılının yılsonunda fazlamesai.net'de böyle tarif etmişti Özgür Yazılımı. Bilginin insanlardan saklanmasına, ya da bilginin parayla satılmasına karşı başlatılan bir isyandı belki de bu. Özgür yazılımla artık pastanın tarifini alabiliyor, geliştirebiliyor, yeni lezzetler yaratabiliyor ve bunu özgürce sunabiliyorduk. Özgürlük işte burda başlıyordu. Ben size de size işte bu makalemde Özgür Yazılımı ve faydalarını anlatmaya çalışacağım.
 
"Özgür yazılım'' özgürlükleri korumaya yönelik bir akımın adıdır. Yabancı dillerde bazı anlam kaymalarına uğramıştır. Özellikle İngilizce'nin azizliğine uğrayan “Free” sözcüğü aslında bedava anlamında değil özgürlük anlamındadır. ``Free software'' denince ``free beer'' (bedava bira) değil ``free speech'' (ifade özgürlüğü) aklınıza gelmelidir.
 
Peki neden onun adı “Özgür”? Özgür yazılımın temelinde kullanıcının bir yazılımı çalıştırma, kopyalama, dağıtma, inceleme, değiştirme ve geliştirme özgürlükleri yatar. Daha kesin ve açık bir ifadeyle, kullanıcılara şu haklar tanınmıştır:

*          Her türlü amaç için programı çalıştırma özgürlüğü (özgürlük 0).
         Programın nasıl çalıştığını inceleme ve kendi gereksinimleri doğrultusunda değiştirme özgürlüğü (özgürlük 1). Program kaynak koduna erişim bunun için bir önşarttır.
*          Yeniden dağıtma ve toplumla paylaşma özgürlüğü (özgürlük 2).
*          Programı geliştirme ve gelişmiş haliyle topluma dağıtma özgürlüğü (özgürlük 3). Böylece yazılım bütün toplum yararına geliştirilmiş olur. Program kaynak koduna erişim bunun için de bir ön şarttır.
 
İşte bütün bu şartları gerçekleştiren programlara Özgür Yazılım diyoruz. Yani, kopyalama, değiştirme, aynen ya da değiştirerek parayla satma, herkese ve her yerde dağıtma ve bedava verme özgürlüklerine sahip olmalısınız. Bu özgürlüklere sahip olmak, kimseden izin almamayı ve izin için hiçbir bedel ödememeyi de içerir. Tam bu şartlara uygun da bir lisans bulunur. Bütün Özgür Yazılımları GNU lisansı ile lisanslar ve ister ücretsiz ister parayla dağıtabiliriz. Bu nedenle, ticari yazılım olarak satılmasına engel yoktur.
 
Güvenlik
 
Güvenilir olmayan 3. şahıslar kodunu ve içeriğini göremediğiniz yazılımlardaki güvenlik
açıkları üzerinden bilgisayarınıza ulaşabilir, iletişiminizi kontrol edebilir, bilgisayarınızı denetim altına alabilir. Ancak açık kaynaklı bir yazılım söz konusu olduğunda, kaynak kodunu ve içeriğini inceleyebileceğiniz için böyle bir riske girmemiĢ olursunuz. Eğer özgür yazılım ürününde bir güvenlik açığı mevcutsa, bu açıkların birçok kullanıcı-geliştirici tarafından oldukça kısa bir sürede kapatılması olasıdır.
 
İşlevsellik ve Esneklik
 
Kullanıcı, bir yazılımın kendisine özel değişiklikler ve ayarlar yapmasına olanak vermesine büyük önem verir. Kitleler için hazırlanan seri üretim bir ürün yerine, bazı özellikler ekleyerek yazılım ürününü geliştirmek ve özelleştirmek, ürünü kullanıcıya en uygun hale getirmek kullanıcı açısından oldukça değerlidir.
 


Maliyet
 
Günümüzde özgür yazılımların büyük bir kısmına internet üzerinden veya bazı dağıtımcılar aracılığıyla ücretsiz olarak ulaşabilmek mümkün. Ticari olarak, parayla satılan Özgür Yazılım ürünlerinden de alabilirsiniz. Ancak kaynak koduna ulaşabileceğiniz bu ticari yazılımı, ileride istediğiniz gibi özelleştirebileceğinizden ve güncelleyebileceğinizden lisanslı ürünlere kıyasla maliyeti daha az olacaktır.
 
Özgür yazılımlar, çeşitli alanlarda kullanıcıya özel çözümler sunarak, yazılım tekellerine karşı tüketiciye seçenekler sunmaktadır. Almanya, İspanya, Meksika, Brezilya, Çin, Kore, Hindistan gibi birçok ülke, kamu kurumlarında özgür yazılımların kullanımını benimsemiş ve bilgi toplumu stratejilerin bir parçası yapmışlardır. Avrupa Birliği, UNESCO, Dünya Bankası gibi kuruluşlar güvenlik ve tasarruf gibi gerekçelerle özgür yazılımları önermektedir. Dünya üzerindeki hemen her ülke kendi gereksinimlerine göre açık kaynak kodlu bir Linux dağıtımı geliştirmiştir. Türkiye’de de TÜBİTAK'ın girişimi ile bu yönde ULUDAĞ: Ulusal Dağıtım Projesi başlatılmış ve bir Linux dağıtımı olan PARDUSUlusal İşletim Sistemi hazırlanmıştır. Ayrıca Türkiye’de Turkuaz, Gelecek Linux, İstanbulx, Boreas,Turkix gibi dağıtımlar ve çeşitli özgür yazılım uygulamaları geliştirilmekte, özgür yazılım firmaları kurulmaktadır.
 

Seval Ünver
TOBB ETÜ - Bilgisayar Muh.
2009-03-17


Kaynaklar:
http://acik-kaynak.org.tr/
http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%96zg%C3%BCr_yaz%C4%B1l%C4%B1m

Haftanın Videosu

Copyright © 2009 Özgürlük İçin Linux All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.