2

Ubuntu’da Başlat (Uygulamalar) menüsünü Windows (Super L) tuşu ile açmak Normalde Alt+F1‘dir Uygulamalar menüsünün kısa yolu. Tabi Windows Logolu tuş

Posted by museboi on 11:02 in ,
Normalde Alt+F1‘dir Uygulamalar menüsünün kısa yolu.

Tabi Windows Logolu tuşa atasak, hem daha kolay olur, hem alışkanlığımızı devam ettirebiliriz.

Sistem > Yeğlenenler > Klavye Kısayolları

Masaüstü sekmesinde, Panel Menüsünü Göster‘i seçip Windows tuşuna basın.


0

Hoşgeldin Ubuntu

Posted by museboi on 04:49 in , ,














Çeşitli sebeplerden dolayı ubuntuya geçmiş bulunuyorum..Ama elbetteki pardusa destek vermeye devam edeceğim..Benim için bir sistemde en önemli olan sürekliliktir.Forumda aramalarım neticesinde Pardus 2008'e geçmek için eski sürümün tamamen kaldırılması gerekiyormuş.Baştan pek kaldırma taraftarı değildim halen de değilim ama pardusun hatrına önemli dosyalarımı yedekledikten sonra eski sürümü tamamen sildim ve pardus 2008 yüklemesine başladım ama ne yazık ki sistem kurulum cd 'si hatalı çıktığı için kuramadım..Çok önceden beri kıyıda köşede duran 7.10 ubuntu cd si vardı,onu denemeye karar verdim ve yarım saat içinde kurulum sorunsuz bitti ve 7.10 dan en son sürüme geçsin mi diye beni uyardı :)) Bu tam da aradığım şeydi işte..Gnome'u da ilk kez deneme olanağı buldum ve kde'den çok daha tatmin olduğumu itiraf etmeliyim..Elbetteki bu kde'nin kötü olduğu anlamına gelmiyor,ikisinin de birbirine göre artıları ve eksileri var ancak gnome performansıyla ubuntuda kullanım kolaylığıyla benim takdirimi kazandı.Artık gezegende yazmam doğru mu değil mi bilmiyorum ama sanırım bir sakıncası yoktur.. Kde programlarının da bazılarını kullanmaya devam ediyorum..Amarok ,kaffein gibi..

Amarok nightly ,amarok 2 sürümünü deneme olanağım oldu,halen geliştirilme aşamasında olmasına rağmen,görünüş olarak birçok yenilik söz konusu,gadget olayı eklenmiş,görünüşünü özelleştirip esnek bir amarok kullanmak söz konusu..

Haa bir de ubuntu ilk kurulduğunda compizin hazır olması ve pencerelerin masaüstünü ilk açtığımda dans etmeye başlaması da şaşırtmadı değil..

1

POP 'dan IMAP'a geçiş

Posted by museboi on 15:12 in , ,
Thunderbird kullandığım için gmail hesabımla senkronize çalışmasını istediğimden imap'e geçtim..Daha önce gmail hesabımda durmaları sorun yaratmıyordu ancak bilgilendirme mailleri yığınla doldu ve artık thunderbird'le bir maili sildiğimde gmail hesabımda da tamamen siliniyor..İmapın artısı bu,ancak dezavantajı da var elbet,imap pop'a göre biraz daha yavaş..Tercih meselesi..

Ayarların anlatıldığı link: http://mail.google.com/support/bin/answer.py?answer=77662&topic=12814

Anlatılanlarda ufak farklılar var ancak resimlere bakarak yaparsanız sorun olmaz ben o şekilde yaptım ve şu an sorunsuz kullanıyorum..

Eğer farklı bir program için ayar yapıcaksanız,gmail hesabınızdan sağ üstteki yardıma tıklayarak ,en altta iletişim seçeneklerinden imap'ı ve kullandığınız programı seçerek ayarları yapabilirsiniz..
Sizi bilmem ama ben imap'ı yeni keşfettim,çok da güzelmiş,thunderbird ile bir maile yıldız koyduğumda gmail hesabımda da aynen oluyor,etiketlemeler,dosyalamalar ,bir deneyin derim..

0

download day 2008

Posted by museboi on 01:31 in , ,
Gezegende bu habere dair birşey göremediğim için paylaşmak istedim..Bence küçük tilkiye bunu borçluyuz.Burdan sonrası alıntıdır..

Firefox 3'ün çıkmasına çok az bir zaman kaldı. Firefox'un yaygınlaşması için çabalayan Spread Firefox bu sefer bir rekora imza atmaya çalışıyor. Firefox 3'ün çıktığı gün en çok indirilen yazılım olması için çalışıyorlar. Guinness ile çoktan anlaşılmış. Rekoru kırabilmek için ise bu sayfayı hazırlamışlar. Ülkenizi ve email adresinizi giriyorsunuz. Böylece Firefox 3 çıktığında size bir e-mail atıyorlar. Ayrıca dünya haritasında ülkenizden destek veren sayısını da arttırıyorlar. Amerika, İspanya, Japonya ve Kanada bu yarışı önde götürüyorlar. Sizi de Türkiye adına kayıt olmaya davet ediyorum.


Kaynak http://www.bildirgec.org/yazi/download-day-2008

0

Nergizler

Posted by museboi on 02:05 in , , ,

And the daffodils look lovely today,look lovely today...

Projem dolayısıyla autocad,sta4cad gibi programları sıklıkla kullanmak zorunda olduğum için pardusta fazla zaman geçiremiyorum,açtığımdaysa ilk yaptıklarım arkaplanı ve simge setlerini değiştirmek oluyor :) Nedir bu nergiz tutkum anlamadım ama ben bu çiçeği gerçekten çok seviyorum.Bir de Cranberries'den daffodil lament adlı parçayı dinlemediyseniz mutlaka dinleyim derim..Dışarı çıkıp gezemiyorum bari ekranım renklensin değil mi?
Daha faydalı bilgilerle görüşmek dileğiyle :)

Dip not:Güncellemeler sonrası ses barının küçülmesi çok hoşuma gitti,devasa boyutundan kurtulduk..

0

Bios'taki sorun ve bilgisayarıma kavuştum..

Posted by museboi on 13:01 in ,
Bilgisayarıma bugün itibariyle kavuştum kavuşmasına ama ne kadar denesem de bir türlü bilgisayarcıdan beni tatmin edecek bir açıklama alamadım.
Aslında şu anda biraz sinirliyim çünkü ben bilginin paylaşılmasından yanayım ama bilgisayarcılar böyle sırra kıdem bastıkları için benim de paylaşasım hele de zamanımdan fedakarlık edip yazı derlemek hiç içimden gelmiyor..Bilgisayarımdaki sorunla ilgili link burda, uzun uzadıya açıklayamıyacağım..Hayır yani sorun neyse en azından aynı hatayı tekrar yapmıyım di mi?Şimdi diyorum acaba yeni hdd mi sebep,yoksa evdeki dandirik elektrikler mi,yoksa geçenlerde akıllı ev arkadaşımın tutuşturduğu uzatma kablosu muydu sorun? Onca araştırma sonucu edindiğim bilgi bios pilinin bitmiş olabileceğiydi..Zira bios pili değişti,bilmiyorum kafam karışık,işte böyle bilgi verilmeyince kendimi kandırılmış,kazıklanmış hissediyorum..2 senedir aynı bilgisayarı hiç format atmadan kullanmaktayım halen,gerektiğinde gayet titiz bir şekilde dodanım değişikliği de yapabiliyorum,tekelleşmiş bilgisayarcılık anlayışına deli oluyorum,gözünü seviyim canım pardusum..Tekrar merhaba..

Unutmadan bugün windows bölümüm  yetmediği için köprü olarak kullandığım bölümü silip,windows bölümüne partition magic programını kullanaraktan ekledim,şimdi windows daha rahat,ne yazık ki bazı programlar yüzünden kopamadım hala..

Not:partition magic programı demo sürümünde işlem yapılmıyor,full sürümü ve serialı torrent lerden bulabilirsiniz,ama kaçak programları tavsiye etmiyoruz tabi :)  Bir ya da iki kez kullanılacak bir programa da o kadar parayı kaç kişi verir ki? :)  Ayrıntılı bilgi isteyenler temasa geçebilir ama programı kurduktan sonra İngilizce biliyorsanız fazla bir yardıma gerek yok diye düşünüyorum..

0

Çöp kutusuyla başım dertden kurtulmuyor!!

Posted by museboi on 15:23 in , ,
Forum konu takibi


Çöp kutusunu masaüstümden silmiştim ama konsolda trash:/ yoluyla açtığımda konquerer tozuttu biraz,cpu %100 den aşağı inmedi,fan vvvuuuulamaya başladı,bir problem olduğu belliydi haliyle,kayıp url hatası verip duruyordu,çöp kutusundakileri silemedim bir türlü..Neyse forumdaki araştırmalarım neticesinde aşağıdaki şekilde sorunu çözdüm..Bu arada nedendir bilinmez ama sık ziyaret sitelerde önyüz yenilenmesidir gidiyor,yapmayın etmeyin,nedense forumda artık türkçe karakterle arama yapamıyorum çöp diye aratırken cop yazınca ancak istediğim bilgilere ulaşabildim..Moderatörlere bildirilir,mesaj da gönderdim ayrıca..Neyse biz konumuza dönelim..Çözüm aşağıda..

1. Masaüstüne sağ tıklayıp yeni metin dosyası oluştur
2. Bu metin dosyasının adını trash.desktop koy ve masaüstüne kaydet.
3. Oluşan "trash" isimli dosyaya sağ tıklayıp kwrite ile aç
4. İçine şunları yaz:

[Desktop Entry]
Type=Link
URL=trash:/
Encoding=UTF-8
Icon=trashcan_full
EmptyIcon=trashcan_empty
Name=Trash

5. Kaydet
6. Masaüstünde ~ ile biten bir dosya daha göreceksin. Onu çöpe at.
7. "Çöp"ün hayırlı olsun!

Peşimi bırakmıyor bu çöp bir türlü..

Bu arada forumdan gelen son dakika cevabı,çöpü geri getirmeden sorunuma alternatif bir çözüm önerisi henüz denemedim..İşte burda >

Konqueror ile bir dosyayı silince bu dosya /home/vega/.local/share/Trash/files atılır ve
silinen dosya hakkındaki bilgiler /home/vega/.local/share/Trash/info isimli dizindeki küçük dosyalar halinde tutulur.

root kullancısı içinde aynı şekilde
/root/.local/share/Trash/files
/root/.local/share/Trash/info
dizinleri kullanılır. Yani Programlar>Sistem>Daha Fazla Uygulama>Dosya Yöneticisi yetkili kullanıcı yolu ile açılan konqueror penceresi kullanılarak silinen dosyalar /root/.local/share/Trash/files
dizinine gidiyor.


Çöp kutusunu uzun süre boşaltmadıysan tabiki bu dizinler epeyce kabarmıştır. Epeyce kabarmış bir dizinde dosyaları tek tek silmeye çalışıyor ve yine silinen dosyalar ile ilgili bilgileri içeren dosyaları da silmeye çalışıyor. Bu işlemler bilgisayarı yoruyor.
Konsoldan
Kod:
rm -rf /home/kullanıcı adı/.local/share/Trash/files
rm -rf /home/kullanıcı adı/.local/share/Trash/info

 
root kullanıcısının çöp kutusunu boşaltmak için ise konsolda root olarak (su ardından root parolası)
Kod:
rm -rf /root/.local/share/Trash/files
rm -rf /root/.local/share/Trash/info

rm komutunu kullanırken aman dikkat.


vegaya verdiği bilgiler için teşekkür ediyorum,sayesinde root kullanıcısı için ayrı bir çöp kutusu olduğunu da öğrenmiş oldum..

2

Simge setleri(icons)

Posted by museboi on 14:20 in , , ,

Bugün yeni bir simge seti yükledim ve gerçekten çok hoşuma gitti ve arkaplanıma da çok yakıştığını düşünüyorum,sizce nasıl? http://www.kde-look.org/ sitesinden icons sekmesinden hoşunuza gidenleri yükleyebilirsiniz,ben bilgisayarımı ne kadar kişiselleştirirsem o kadar çok seviyorum..Yükleme konusunda sıkıntı yaşarsanız lütfen irtibat kurun..Siteden indirdiğim .tar.gz uzantılı dosyayı,tasma>görünüm ve temalar>simgeler>yeni tema kur>temayı seç>biraz bekle>eklenen temayı seç>uygula>sisteme kurulması için bekle>tadını çıkar..

Görüşmek üzere..

Haftanın Videosu

Copyright © 2009 Özgürlük İçin Linux All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.